به گزارش بولتن نیوز، اتحادیه اروپا دیروز (چهارشنبه) اعلام کرد که نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور وزرای خارجه ایران، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، روسیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای اطمینان از تداوم اجرای برجام پس از اقدام غیرقانونی آمریکا در خروج از توافق هستهای در وین برگزار خواهد شد. این نشست دهمین اجلاس کمیسیون مشترک برجام از آغاز اجرای توافق هستهای و دومین نشست بدون حضور نماینده آمریکا به شمار میرود.
در این جلسه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در رأس هیاتی از دیپلماتهای کشورمان که از دیروز همراه حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به اتریش سفر کردهاند، حضور دارد.
در جریان آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام که چهارم خرداد ماه گذشته در سطح مدیران سیاسی در وین برگزار شد، بررسی ابعاد ناشی از خروج آمریکا از برجام و تبعات آن در دستور کار قرار داشت.
در پایان این نشست که سه ساعت به طول انجامید، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که ریاست هیات مذاکره کننده را بر عهده داشت گفت: شرکتکنندگان اراده خوبی از خود نشان داده و تأکید کردند که خواهان ادامه این توافق و تأمین نظرات ایران هستند.
انتظار میرود که در نشست پیش رو، اتحادیه اروپا بسته پیشنهادی خود در رابطه با راهکارهای مقابله با تحریمهای آمریکا علیه اجرای مؤثر برجام را به بحث و بررسی بگذارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در این رابطه اعلام کرده است که بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا به ایران در مراحل نهایی است.
بهرام قاسمی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران پس از دریافت بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا تصمیمات لازم را بر اساس منافع ملی و مصالح مردم اتخاذ خواهد کرد ولی قطعاً تاکنون خبری مبنی بر ارائه بسته پیشنهادی این اتحادیه بر روی سایت آن درج نشده است.
وی با بیان اینکه علائم مثبتی از اتحادیه اروپا دریافت کردهایم، ابراز امیدواری کرد: بستهای که طی روزهای آینده به ایران ارائه میشود قابل قبول باشد تا ایران بتواند به آن اتکا کند.
نشست روز جمعه همچنین از آنجهت حائز اهمیت است که با تعمیق شکاف در روابط فرا آتلانتیکی طی هفتههای اخیر، میتوان امیدوار بود که اروپا بیش از پیش موضع روشنتر و حمایت آشکارتری را در قبال حفظ توافق هستهای از خود نشان دهد.
روابط متحدان سنتی آمریکا پس از افزایش تعرفه فلزات توسط کاخ سفید و عدم حمایت دونالد ترامپ از بیانیه پایانی نشست گروه جی 7 به شدت دچار تزلزل شده است. خروج آمریکا از معاهدات بینالمللی مانند توافق اقلیمی پاریس، یونسکو، شورای حقوق بشر سازمان ملل و برجام، دو طرف را در یک رویارویی پنهان و بیسابقه قرار داده است.
ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز 18 اردیبهشت ماه گذشته به بهانه عدم پایبندی ایران به برجام و ادعای حمایت تهران از تروریسم، کشورش را از توافق هستهای ایران با 1+5 خارج کرد و یادآور شد که تحریمها را بازخواهد گرداند. همزمان سران انگلیس، فرانسه و آلمان نیز در بیانیهای مشترک اعلام کردند که در برجام باقی خواهند ماند و به تعهدات دولتهای خود در آن پایبندند. چین و روسیه دو کشور دیگر امضاکننده برجام نیز بر ادامه پایبندی خود به این توافق بینالمللی تأکید کردهاند.
رهبر معظم انقلاب ماه گذشته ضمن انتقاد از خروج آمریکا از برجام، برای ادامه حضور ایران در این توافق شروطی را مطرح کرده است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به بدعهدی و بیصداقتی 3 کشور اروپایی در اوایل دهه 80 بر سر مسئله هستهای اظهار داشتند: اروپاییها باید ثابت کنند که این بار قصد تکرار آن بدعهدی را ندارند.
رهبر انقلاب اعتراض نکردن 3 کشور اروپایی به آمریکا در نقض مکرر روح و جسم برجام را موردانتقاد قرارداده و افزودند: اگر آنها به آمریکا اعتراض میکردند، ممکن بود کار به اینجا نرسد، اروپاییها باید این غفلت را جبران کنند.
ایشان خروج آمریکا از برجام را نقض قطعنامه 2231 سازمان ملل خواندند و افزودند: اروپاییها باید قطعنامهای علیه آمریکا به شورای امنیت ببرند و به این حرکت آمریکا اعتراض کنند.
رهبر انقلاب اسلامی در تبیین شرایط لازم برای ادامه برجام با اروپاییها تأکید کردند: سران 3 کشور باید متعهد شوند و قول دهند که بحث موشک و حضور منطقهای ایران را مطلقاً مطرح نخواهند کرد.
حضرت آیتالله خامنهای مقابله صریح اروپاییها با هرگونه تحریم آمریکا علیه ایران را از دیگر شرایط ضروری برشمردند و خاطر نشان کردند: همه بدانند جمهوری اسلامی از مؤلفههای قدرت خود از جمله دفاع از راه دور قطعاً دست نمیکشد.
رهبر انقلاب اسلامی در باب تضمینهای لازم اروپاییها برای ادامه برجام افزودند: اگر آمریکاییها توانستند در فروش نفت ایران خلل وارد کنند اروپاییها باید خرید نفت از ایران به مقدار موردنیاز ما را تضمین کنند.
تضمین بانکهای اروپایی درباره دریافت و پرداخت وجوه تجارت دولتی و خصوصی با جمهوری اسلامی از دیگر نکاتی بود که حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه بیان کردند.
ایشان خاطر نشان کردند: ایران با 3 کشور اروپایی دعوا ندارد بلکه با توجه به سابقه اروپاییها، ما به آنها اعتماد نداریم و به همین علت آنها باید تضمینهای واقعی بدهند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: اگر اروپاییها در پاسخ به مطالبات ما تعلل کردند حق ایران برای آغاز فعالیتهای تعطیل شده هستهای محفوظ است.
ایشان در پایان با اشاره به دشمنی مبنایی، عمیق و مستمر آمریکا با اصل نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران تأکید کردند: شکست آمریکا در ماجرای اخیر در صورت ادای وظایف مسئولان، قطعی و بدون تردید خواهد بود.
کارشناسان مسائل سیاسی غرب نیز بر این باورند که فصل تازه روابط جدید واشنگتن، تل آویو و ریاض که در اصل با رویکرد ضد ایرانی پیوند خورده است، دوام نخواهد آورد و پیامدهای منفی آن گریبان آمریکا را خواهد گرفت.